Leerling met ernstige rekenproblematiek
Voor wie is dit arrangement bedoeld??
Het arrangement ernstige rekenproblematiek van het Expertisecentrum is bedoeld voor leerlingen die structurele rekenproblemen ervaren en bij wie eerdere interventies op ondersteuningsniveau 2 en 3 niet het gewenste resultaat hebben opgeleverd.
Criteria aanvraag arrangement Ernstige Rekenproblematiek
Om voor het arrangement in aanmerking te komen, moet de leerling gedurende ten minste een half schooljaar begeleiding hebben ontvangen op ondersteuningsniveau 2, gevolgd door minimaal een half jaar van intensieve en planmatige begeleiding op ondersteuningsniveau 3. Deze begeleiding dient te zijn uitgevoerd op basis van een handelingsplan dat is geëvalueerd en indien nodig bijgesteld.
Pas wanneer deze fasen van ondersteuning aantoonbaar zijn doorlopen en er desondanks onvoldoende rekenontwikkeling zichtbaar is, kan een rekenarrangement bij het Expertisecentrum worden aangevraagd. Er geldt dan voor de leerling een rekenachterstand van minimaal één leerjaar, in combinatie met een leerrendement lager dan 67%.
Daarnaast is het belangrijk dat de school bereid is om naast de tijd van het rekenarrangement extra rekentijd per dag voor de leerling te organiseren. Hiermee bedoelen we ongeveer 15minuten per dag, waar aan de doelen van de rekenbegeleiding gewerkt wordt. Tevens is het belangrijk dat ook thuis aan deze doelen wordt gewerkt. Tijdens het startgesprek wordt samen met ouders en leerkracht (en) gekeken hoe alle partijen samen dit kunnen realiseren.
Criteria aanvraag dyscalculieonderzoek bij het Expertisecentrum:
- Vanaf begin groep 6 (na E5 toetsen), met uitzondering mag het ook vanaf eind groep 5.
- Rekenprestaties LVOS: 3x E/V scores en Leerrendement van <67%, behalve bij vermoeden (hoog)begaafdheid, dus IQ > 120, dan volstaan ook lage D’s, omdat deze kinderen kunnen compenseren met hun sterke taalvaardigheid en ruimtelijk inzicht (wel moeten zij alsnog een lage scores op tempo tests laten zien).
- Er moet een periode (van minimaal 6 maanden) structurele hulp zijn geboden op niveau 2 en 3 binnen de school. Vervolgens deze ondersteuning gedurende nogmaals een periode (van minimaal 6 maanden) gecontinueerd worden waarbij er ook ondersteuning plaatsvindt door een rekenexpert (minimaal 45 minuten per week begeleiding in individuele setting en 3 tot 4 keer per week extra verwerkingstijd van +/- 15 minuten per keer), waarbij er te weinig vooruitgang is geboekt.
- Groei tijdens deze twee periodes (ondersteuningsniveau 2, 3 en 4) moet minder dan 1 DLE per onderwijsmaand zijn (dus 6 maanden begeleiding is een groei van maximaal 5 maanden).
- De cognitieve capaciteiten moeten boven de grens van 85 liggen (tussen 80-85 is een grensgeval, intern overleg met collega’s EC en eventueel extern met GZ-psycholoog). Onder een IQ van 80 kunnen wij helpen met verwijzen naar externe praktijken als ouders en school toch aan dyscalculie denken.
- Duidelijke discrepantie tussen rekenen en begrijpend lezen, van tenminste 10 DLE. Uitzondering: kinderen waarbij ernstige dyslexie is vastgesteld; dit kan namelijk een verklaring bieden voor problemen met begrijpend lezen→ bespreekgeval (NT2/TOS).
Verhoogde score NDS → indien geen verhoogde score, is de leerling een bespreekgeval