Wie werken er bij het Expertisecentrum?
Bij het Expertisecentrum werken onderwijsspecialisten die veel ervaring hebben met leerlingen met speciale onderwijsbehoeften. Zij zijn op aanvraag inzetbaar op de basisscholen. Zij hebben expertise op terreinen zoals leer- en ontwikkelingsproblemen, leerstoornissen, gedragsproblemen, werkhoudingsproblemen en taalontwikkelingsproblemen. Er zijn ook andere professionals verbonden aan het Expertisecentrum zoals psychologen, orthopedagogen, logopedisten en een taalspecialist.
Op dit moment bestaat het team uit de volgende personen:

Anniek Janssen
Ervaring
Sinds 2016 werk ik met veel plezier bij het Expertisecentrum als Orthopedagoog en Begeleider Passend Onderwijs. Mijn focus ligt op gedragsontwikkeling. Een groot deel van mijn werk bestaat uit het vormen van een beeld van de ontwikkelingsbehoeften van een leerling en het creëren van een positieve leeromgeving. Dit komt voort uit een traject van observaties, onderzoek waar nodig, leerkracht- en oudercoaching en adviesgesprekken.
Ik heb diverse projecten ontwikkeld en opgestart, zoals Leerlab, Playing for Success, de training Executieve Functies en de Impulstraining, welke ik een aantal jaar zelf gegeven en gecoördineerd heb.
Specialisaties
Als aanvulling op mijn coördinerende en coachende rol heb ik in 2020 een opleiding voor gedragswetenschappers gevolgd met betrekking tot coaching, consultatie en werkbegeleiding. Ik heb mij vervolgens beziggehouden met leerkracht coaching en consultatie op het gebied van groepsvorming, klassenmanagement en beleidsvorming.
Ik start het schooljaar 2021-2022 weer met werken na het bevallingsverlof van mijn derde kindje en heb veel zin om onze scholen weer te ondersteunen bij het bieden van het meest passende onderwijs.

Barbara van Ooyen
Ervaring
Het bieden van passend onderwijs aan elke leerling van Innoord is belangrijk maar ook uitdagend werk. Ik kom vaak in beeld wanneer een kind op leergebied ergens de draad is kwijtgeraakt. Of wanneer het een leerling niet goed lukt de geleerde stof toe te passen. Het is mijn taak om mee te zoeken naar de oorzaken van de problemen. Hiervoor neem ik soms een psychodiagnostisch onderzoek af, dat inzicht kan verschaffen in de sterke en minder sterk ontwikkelde kanten van een leerling. Vervolgens is het zaak om het kind te helpen weer te ‘floreren’. Dit doe ik natuurlijk niet alleen. Eigenlijk loop ik even als een padvinder mee met het kind en zijn systeem. Het ene kind heeft het meeste baat bij wat extra tips voor de leerkracht in de klas, een ander kind komt tot bloei na een aantal weken intensieve ondersteuning buiten de klas. Ook deze ondersteuningstrajecten geef ik vorm. Een kind en zijn systeem een stukje op weg kunnen helpen ervaar ik als een ontzettend leuke en dankbare taak.
Specialisaties
Zelf ben ik meertalig opgegroeid, wat misschien deels mijn affiniteit met nieuwkomers en kinderen die Nederlands als tweede of derde taal leren, verklaart. Ik heb diverse cursussen en workshops over cultuursensitief lesgeven en het begeleiden van NT2 leerlingen gevolgd. Ook heb ik ruime ervaring op het vlak van hardnekkige reken-, lees- en spellingsproblemen. Daarnaast heb ik mij de laatste jaren veel verdiept in gedragsanalyse: de oorzaak van bepaald gedrag dat door de omgeving vaak als lastig te duiden wordt gezien en welke behoeften kinderen er eigenlijk mee laten zien. Een erg interessant stukje pedagogiek, dat mij in veel facetten van mijn werk van pas komt.

Tonnie van Laar
Ervaring
In 1976 begon ik na mijn opleiding op de Montessoriafdeling van de Gemeentelijke Pabo in Amsterdam, als leerkracht bij het reguliere basisonderwijs op de Wingerdschool in Amsterdam Noord. Daar heb ik het vak van onderwijzer goed kunnen leren. Ik gaf er les in alle leerjaren en stapte daarna over naar het LOM-onderwijs. Op De Scheepskameel in de Watergraafsmeer heb ik 8 jaar met veel plezier lesgegeven. Daarna ging ik naar de Montessori Boven ’t IJ waar ik als leerkracht werkte in de middenbouw en de bovenbouw. Na 7 jaar lesgeven op deze school werd ik naast leerkracht ook intern begeleider na het voltooien van de opleidingen RT en IB.
Ik moest een keuze maken en besloot de functie IB uit te breiden. Een moeilijke beslissing want ik kon altijd erg genieten van het werken met kinderen.
Specialisaties
Van 2001 tot augustus 2017 was ik werkzaam als intern begeleider op SBO Universum.
Ik heb veel ervaring opgedaan bij het geven van ondersteuning aan leerlingen met een specifieke ondersteuningsbehoefte. Mijn expertise is het opzetten van een goede zorgstructuur, het vormgeven en begeleiden van kwaliteitsverbetering en het coachen van leerkrachten. Het begeleiden van leerkrachten doe ik het liefst als beeldcoach waarvoor ik de opleiding gevolgd heb. Vanaf schooljaar 2016-2017 was ik intensief betrokken bij de start van het Expertisecentrum.
Daarnaast heb ik op reguliere basisscholen interim IB-werkzaamheden gedaan en heb ik een goed beeld van de mogelijkheden maar ook van de grenzen van Passend Onderwijs. Tenslotte ben ik na een opleiding gecertificeerd voor het afnemen van assessments bij leerkrachten en intern begeleiders met behulp van de Competentie thermometer. Sinds 2021 ben ik gecertificeerd auditor.

Blomke Woudstra
Ervaring
Ik ben afgestudeerd vakleerkracht lichamelijke opvoeding en heb daarna de studie Psychologie afgerond met als afstudeerrichting Kind en jeugd. De afgelopen jaren heb ik als docent bewegingsonderwijs gewerkt op verschillende basisscholen maar ook werkzaamheden als psycholoog verricht bij een psychologenpraktijk in Nieuwegein. Naast het geven van lessen bewegingsonderwijs werk ik nu 1 dag als begeleider Passend Onderwijs voor het Expertisecentrum.
Specialisaties
De afgelopen jaren heb ik veel ervaring opgedaan met het afnemen en uitwerken van uitgebreide psychodiagnostische onderzoeken bij kinderen en jongeren. Daarnaast heb ik individuele begeleiding gegeven aan kinderen met uiteenlopende hulpvragen.
Bij het Expertisecentrum ga ik voornamelijk aan de slag met het geven van diverse groepstrainingen en het 1 op 1 begeleiden van kinderen. Dit kan gaan om sociaal-emotionele problemen en/of gedragsproblemen. Samen met ouders, leerkracht en het kind stellen we doelen op waar we met elkaar aan gaan werken.

Wenny Bartman
Ervaring
Als begeleider van kinderen, leerkrachten en studenten heb ik een brede ervaring binnen het Amsterdamse basis- en speciaal onderwijs.
Na mijn opleiding aan de pedagogische academie ben ik aansluitend opgeleid en heb ik gewerkt als remedial teacher, intern begeleider, schoolopleider, trainer en beeldcoach. De beeldbegeleiding is inmiddels uitgebreid met een verdiepende opleiding gericht op het pedagogisch handelen van de leerkracht in relatie tot de leerling.
Specialisaties
Ik ben gespecialiseerd in het begeleiden van kinderen met specifieke pedagogisch-didactische onderwijsbehoeften.
Ook ben ik gespecialiseerd in het coachen en begeleiden van leerkrachten. Verder ben ik actief als trainer van de oudertraining ‘Pittige Jaren´ en coördineer ik het Expertiseteam en het Leerteam gedrag. In mijn benadering naar het kind en/of volwassene ga ik uit van verschillen, ieder mens is uniek. Bij elke begeleiding vraag ik mij af hoe ik van betekenis kan zijn? Telkens kijk ik naar de ondersteuningsbehoeften.
Mijn begeleidingsmethodieken en begeleidingsmiddelen stem ik daarop af.

Ellen van der Eerden
Ervaring
Ik volgde de opleiding tot leerkracht basisonderwijs in ’s-Hertogenbosch. Na het behalen van mijn diploma, werkte ik op de Twiskeschool. Daar heb ik meerdere leerjaren lesgegeven. In 2010 begon ik met de opleiding Special Educational Needs. Tijdens deze opleiding kreeg ik de mogelijkheid om de leerlingbegeleiding binnen de school op te zetten. Daarnaast gaf ik ook trainingen sociale vaardigheden en faalangst reductie. In 2017 ben ik begonnen met werken op het Expertisecentrum. Daar ben ik gestart met het opzetten van een programma voor kinderen die meer uitdaging nodig hebben. Met collega’s heb ik het Leerlab ontwikkeld. Daarnaast werkte ik nog op een SO-school. Deze school werkt samen met een behandelcentrum waar de kinderen ook therapie kunnen krijgen. Wanneer kinderen eraan toe waren, mochten ze weer rustig aan opbouwen met onderwijs. Ik gaf daar les aan de bovenbouwgroep. Daar heb ik mogen leren hoe belangrijk het is om authentiek voor de klas te staan en bewust te zijn van eigen emoties. In 2020 heb ik de opleiding Pedagogisch Leiderschap afgerond.
Specialisaties
Ik ben nu sinds enkele jaren volledig werkzaam voor het Expertisecentrum en ik concentreer me met name op gedragsarrangementen gericht op leerling, leerkracht, klas of een combinatie hiervan. Ook geef ik nog Leerlab en begeleid ik leerkrachten van het Leerlab.

Emilie Rozenga
Ervaring
In 1999 heb ik de dansopleiding ‘Codarts’ gevolgd in Rotterdam. Na 10 jaar zelf gedanst te hebben en les te hebben gegeven aan verschillende Hogescholen, heb ik de overstap gemaakt naar het basisonderwijs. In mijn periode voor de klas heb ik verschillende opleidingen gedaan, waarvan Specialisatie Jonge Kind het meest interessant was. Mijn affiniteit ligt bij het jonge kind en in het verlengde hiervan groep 3 en 4. Naast het lesgeven ben ik ook coördinator onderbouw en VVE geweest.
Na de afgelopen jaren waarbij ik voor de klas heb gestaan en studenten heb begeleid, vind ik het ontzettend leuk om met kinderen en ouders 1 op 1 te werken en te onderzoeken hoe de kinderen het beste begeleid kunnen worden bij hun ondersteuningsbehoeften.
Ik werk 3 dagen als begeleider passend onderwijs voor het Expertisecentrum Innoord.
Specialisaties
Mijn expertise ligt bij het jonge kind en de onderbouw. Dit is een heel breed gebied. Ik begeleid kinderen die Nederlands als tweede taal hebben, kinderen die op lees- en rekengebied niet op gang komen en kinderen met concentratieproblematiek.

Nisa Figueiredo
Ervaring
Sinds 15 mei 2022 ben ik Begeleider Passend Onderwijs bij het Expertisecentrum. In de ruim 20 jaar die ik werk binnen het rekenen en wiskunde onderwijs heb ik verschillende werkzaamheden uitgevoerd, eerst als onderwijs- en als toetsontwikkelaar, later als docent rekenen en wiskunde op verschillende pabo’s. Naast mijn werk als docent begeleid ik al jaren kinderen individueel vanaf huis in Utrecht.
Specialisaties
Ik heb me gespecialiseerd in het begeleiden en onderzoeken van kinderen met rekenproblemen en dyscalculie.
Bij het Expertisecentrum maak ik deel uit van het Expertiseteam rekenen

Tirza Carmiggelt
Ervaring
Met veel plezier ben ik al een aantal jaar werkzaam als leerkracht in het basisonderwijs. Hierbij heb ik onder andere ervaring opgedaan in de begeleiding van jonge kinderen die Nederlands als tweede taal spreken. Verder heb ik mijn master Orthopedagogiek afgerond en heb ik gewerkt bij een organisatie waarbij ik onderzoek en behandeling heb uitgevoerd bij kinderen naar cognitieve capaciteiten, dyslexie, ADHD, hoogbegaafdheid en sociaal-emotionele problematiek. Daarnaast heb ik SOVA-trainingen gegeven aan groepen. Bij het Expertisecentrum richt ik mij op het uitvoeren van diagnostiek en begeleid ik kinderen met lees- of algehele leerproblemen. Ook geef ik diverse trainingen. Het leukste aan het werken met kinderen vind ik het moment waarop een kind trots kan zijn dat hij of zij iets nieuws heeft geleerd. Dit wordt bereikt door goed aan de sluiten bij het niveau en de onderwijsbehoeften van het kind.
Specialisaties
Ik heb mij gespecialiseerd in het uitvoeren van diagnostisch onderzoek bij kinderen van 4 tot 16 jaar en het adviseren van ouders en school op het gebied van onderwijsbehoeften. Door mijn ervaring als leerkracht heb ik kennis van de leerlijnen in het basisonderwijs. Ook heb ik mij gefocust op het jonge kind en NT2.
Jesse Talman
Ervaring
Ik heb pedagogiek gestudeerd aan de NHL in Leeuwarden. Tijdens mijn studie ben ik werkzaam geweest op het SBO Universum. Na het behalen van mijn diploma heb ik mij gespecialiseerd als Impuls trainer en ben ik begonnen met de Impulsklas op verschillende scholen van Innoord. Daarnaast gaf ik ook individuele begeleiding op gedrag en werkhouding. Tegenwoordig ben ik nog één dag per week werkzaam voor het Expertisecentrum en richt ik mij volledig op de Impulsklas. Naast mijn werk voor het Expertisecentrum ben ik werkzaam bij een organisatie in Groningen. Deze organisatie biedt voor onderwijsinstellingen en gemeenten maatwerkbegeleiding. Als er sprake is van schooluitval en zorg bovenliggend is, biedt Horizon begeleiding een Traject Educatieve Ontwikkeling (TEO). Tijdens dit traject ben ik verantwoordelijk voor jongeren in het basisonderwijs. De Impulsklas en TEO hebben een belangrijk onderdeel met elkaar gemeen; oplossingsgericht- en systeemgericht werken.
Specialisaties
Mijn specialisme is het begeleiden van kinderen met werkhouding- of gedragsproblemen. Daarnaast heb ik ervaring met het uitvoeren van analyses op sociaal- en emotioneel gebied, begeleiden van leerlingen in basis- en voortgezet onderwijs en adviseren van ouders en leerkrachten op het gebied van ontwikkelings- en onderwijsbehoeften.

Judith van Zuijlen
Ervaring
Na een lange loopbaan in het bedrijfsleven, heb ik in 2013 mijn hart gevolgd. Ik begon met de Kindercoachopleiding en startte kort daarna mijn eigen kindercoachpraktijk. Hierbij richtte ik mij op gevoelige kinderen die op school tegen problemen aanlopen op sociaal-emotioneel gebied. Gaandeweg kwam ik ook steeds meer in aanraking met kinderen die moeite hadden met leren. Begin 2020 heb ik mij daarom de Kernvisie Methode eigen gemaakt. Een leermethode voor kinderen die meer visueel en gevoelsmatig leren. Deze leerling leert vanuit het overzicht en werkt vanuit het grote beeld. Op school wordt echter grotendeels auditief lesgegeven, meestal stap voor stap en vanuit beredenering. Dit sluit bij dit type leerling niet aan. Mijn drijfveer is kinderen bij wie niet uitkomt wat erin zit, weer tot bloei te laten komen. Dit doe ik sinds 2021 ook met veel plezier bij het Expertise Centrum.
Specialisaties
Mijn expertise ligt bij leerlingen met faalangst, weinig zelfvertrouwen en/of een laag zelfbeeld. Dit kan zich uiten door teruggetrokken, angstig, sociaal wenselijk of dromerig gedrag, maar net zo goed door clownesk, ongeïnteresseerd, brutaal of beweeglijk gedrag. Daarnaast werk ik met leerlingen die leerproblemen ervaren door bijvoorbeeld (vermoedens van) dyslexie of dyscalculie.
Ik benader kinderen altijd vanuit dat wat al goed gaat en samen gaan we zijn/haar kwaliteiten en/of leerstijl ontdekken. In combinatie met o.a. psycho-educatie zorgt dit ervoor dat het kind meer zelfvertrouwen krijgt en een beter zelfbeeld.

Loes Starreveld
Ervaring
Ik ben begonnen in het onderwijs als kleuterleerkracht in het regulier onderwijs. Daarna ben ik gaan werken in de middenbouw en heb individueel gewerkt met kinderen met een rugzakje. In vervolg daarop ben ik overgestapt naar de dienst Ambulante begeleiding van Cluster IV. Ik heb toen in en rondom Amsterdam gewerkt op veel verschillende scholen. De laatste jaren voornamelijk in Amsterdam Zuid-Centrum.
Gedurende de laatste periode als ambulant begeleider heb ik bij de Professor Waterinkschool gewerkt als leerkracht in een kleuterklas. Daarnaast werkte ik toen ook nog als ambulant begeleider.
Na het opheffen van de Dienst Ambulante Begeleiding ben ik overgestapt naar het Expertisecentrum.
Ik werk 4 dagen per week als begeleider Passend Onderwijs.
Specialisaties
Ik heb veel ervaring met jonge kinderen met name de Cluster-IV-kinderen. Ik heb meerdere scholingen gehad op het gebied van psychiatrische stoornissen. De laatste jaren heb ik me vooral steeds meer gespecialiseerd en geschoold op het gebied van Autisme (ASS).
In 2020 heb ik samen met een collega de training “Pittige Jaren” gevolgd, een begeleidingstraject voor ouders van jonge kinderen met opvoedingsproblemen.

Lucienne Rijks
Ervaring
Ruim 14 jaar heb ik met veel plezier gewerkt op basisschool de Vier Windstreken. Aanvankelijk alleen als leerkracht, maar later ook als taal- en leescoördinator. Naast mijn werk heb ik toen in deeltijd zowel de bachelor- als de masteropleiding ‘Nederlandse taal en cultuur’ gevolgd en afgerond aan de VU.
Verder heb ik meegewerkt aan de ontwikkeling van een nieuw landelijk curriculum voor Nederlands. Het was fantastisch om me met een hele groep enthousiaste leerkrachten en taalliefhebbers onder te dompelen in alles wat met taal- en leesonderwijs te maken heeft. Ik heb toen ook een uitgebreid netwerk opgebouwd van allerlei experts, waardoor ik zoveel mogelijk op de hoogte blijf van alle recente ontwikkelingen. Het koppelen van die theorie aan de praktijk vind ik ontzettend belangrijk, waarbij het de kunst is geen van beide uit het oog te verliezen.
Specialisaties
Aangezien ik ook werk als docent vakdidactiek Nederlands aan de pabo en redacteur ben van het tijdschrift MeerTaal blijf ik goed op de hoogte van alle aspecten van het taal- en leesonderwijs. De onderdelen waarin ik me nog verder gespecialiseerd heb, zijn begrijpend lezen, leesbevordering en meertaligheid/NT2. Ik ondersteun schoolteams en individuele leerkrachten op inhoudelijk gebied, bijvoorbeeld door studiedagen te organiseren of door te observeren in verschillende klassen en op basis daarvan advies te geven. Verder begeleid ik leerlingen die kampen met een achterstand in het Nederlands of een ander taalgerelateerd probleem.
Vanwege mijn expertise in meertaligheid en NT2 ben ik ook betrokken bij het onderwijs aan eerste- en tweedejaars nieuwkomers, echt een fantastische doelgroep om voor en mee te werken.
Bij het Expertisecentrum ben ik als taalspecialist actief in het Expertiseteam Taal en coördineer ik het Leerteam Taal.

Maaike van Rooyen
Ervaring
Nadat ik de PABO aan de HvA heb afgerond, heb ik 20 jaar als groepsleerkracht op diverse basisscholen in Amsterdam en op Bonaire gewerkt in zowel de onder,- midden,- als bovenbouw. Naast mijn werk als groepsleerkracht en remedial teacher gaf ik regelmatig Kanjertrainingen, Rots en Water trainingen en faalangstreductietrainingen en voerde ik klasseninterventies uit waarbij ik zowel leerkrachten als leerlingen begeleidde. Als talentbegeleider heb ik het onderwijs voor (hoog)begaafde kinderen gecoördineerd en vormgegeven. Na mijn opleidingen tot (systemisch) kind-, en jongerencoach ben ik kinderen gaan begeleiden die op cognitief en/of sociaal-emotioneel gebied aandacht nodig hebben.
Bij het Expertisecentrum ben ik sinds 2017 met veel plezier werkzaam als Begeleider Passend Onderwijs. Ik geef groepstrainingen op het gebied van sociale vaardigheden, weerbaarheid en psychologische flexibiliteit en voer begeleidingstrajecten uit op leer- en/of gedragsgebied, zowel op individueel niveau als in groepsverband. Hierbij zet ik werkvormen en technieken in uit onder andere de ACT-therapie, de Kanjertraining, Rots en Watertraining en Multiple Brain Integration of Mbit. Ik werk daarbij graag samen met ouders en leerkrachten, wat ook bij de Impulsklassen die ik begeleid op het Expertisecentrum de uitgangsbasis is.
Specialisaties
Ik heb diverse coach-opleidingen gevolgd; waaronder de opleiding tot Kindercoach, Systemisch Kind-, en Jongerencoach, KIES-coach en mBraining: Coach Multiple Brain Integration Techniques.
Op het gebied van (sociale) weerbaarheid en gedragsverandering ben ik opgeleid tot Kanjertrainer, Rots en Watertrainer, Impulsklas-begeleider en ACT-therapeut.
Verder heb ik de opleiding Talentbegeleiding afgerond waarin ik mij gespecialiseerd heb in (hoog)begaafdheid en ben ik orthopedagoog in wording.
Maureen van Rossum
Ervaring
Tijdens mijn studie Pedagogische Wetenschappen heb ik op diverse plekken werkervaring opgedaan. Ik heb gewerkt bij een organisatie waarbij de aandacht lag bij kinderen met ADHD. Daarnaast ben ik bij een organisatie aan de slag gegaan die zich richtte op diagnostiek, training en begeleiding van kinderen met speciale leerbehoeften. Na het behalen van mijn masterdiploma in 2019 ben ik begonnen bij het Expertisecentrum Innoord waar ik mij bezighoud met de sociaal-emotionele ontwikkeling, leerontwikkeling en gedragsontwikkeling van leerlingen. Mijn passie in het werken met kinderen is het zien groeien en het ontwikkelen van de kinderen, wetend dat je daar zelf een bijdrage aan hebt gehad.
Specialisaties
Ik heb mij gespecialiseerd in het begeleiden van leerlingen met rekenproblemen en/of dyscalculie. Ik heb ervaring met het uitvoeren van diagnostisch onderzoek op leer- en gedragsgebied, begeleiden van leerlingen van 6 tot 16 jaar en adviseren van ouders, leerkrachten en intern begeleiders op het gebied van ontwikkelings- en onderwijsbehoeften. Vanaf het huidige schooljaar (2021/2022) begeleid ik het Leerlab op het Dalton IKC Zeven Zeeën. Dit arrangement is bedoeld voor leerlingen die binnen hun eigen groep niet voldoende uitgedaagd worden. Deze leerlingen zijn snel van begrip, nieuwsgierig, leergierig en hebben een brede algemene kennis.
Monique du Moulin
Ervaring
Ik ben een leerkracht met ruim 30 jaar ervaring in het speciaal basisonderwijs. Ik heb diverse nascholingen gevolgd waaronder Remedial Teaching en Master SEN Taalspecialist/dyslexie. Ik werk 3 dagen per week als BPO’er bij het Expertisecentrum Innoord.
Specialisaties
Door mijn ervaring als (groeps)leerkracht in het speciaal basisonderwijs ben ik geïnteresseerd geraakt in de leerproblemen waar de kinderen mee worstelen. Ik probeer voor ieder kind de juiste begeleiding te vinden zodat het kind zich verder kan ontwikkelen.
Mijn specialisatie ligt op het gebied van leerproblemen en leerstoornissen. Ik ben als dyslexiebehandelaar werkzaam geweest en begeleid nu kinderen met dyslexie en overige lees- en spellingproblemen. Ook geef ik begeleiding bij rekenproblemen.
Nienke Rijskamp
Ervaring
Ik ben ruim 20 jaar geleden begonnen als vakleerkracht bewegingsonderwijs in Amsterdam Oud-West. Daarnaast heb ik verschillende opleidingen gevolgd zoals een docentenopleiding weerbaarheid, Rots en Water, en sociale vaardigheden. In de afgelopen 10 jaar heb ik veel verschillende trainingen mogen geven op sociaal-emotioneel gebied in groepsverband maar ook individueel.
Momenteel ben ik 2 dagen per week werkzaam op het Expertisecentrum. De overige dagen werk ik als vakleerkracht bewegingsonderwijs, geef ik motorisch remedial teaching (MRT) en ben ik weerbaarheidstrainer bij de gemeente Koggenland.
Specialisaties
Bij het Expertisecentrum ben ik sinds dit schooljaar werkzaam als begeleider passend onderwijs. Ik ben gespecialiseerd in het geven van (groeps-)trainingen Rots en Water/ weerbaarheid, sociale vaardigheden en groepsdynamica. Ook op individueel niveau kan ik deze trainingen aanbieden. Verder zal ik het komend schooljaar ook de training executieve functies gaan aanbieden.
Pauline Klaver
Ervaring
In 1984 ben ik afgestudeerd in de psychologie. Korte tijd later ben ik gaan werken als automatiseringsdeskundige bij een softwarehuis. Daar ben ik tien jaar programmeur en technisch ontwerper geweest.
Toen mijn beide zoontjes naar de basisschool gingen in Amsterdam Noord, ben ik gestart op de Pabo en als zij-instromer in het basisonderwijs gaan werken.
In 2003 ben ik begonnen bij Innoord. Ik heb in diverse functies en op verschillende scholen gewerkt, als leerkracht, als remedial teacher en als intern begeleider.
Specialisaties
Bij het Expertisecentrum werk ik sinds 2017, als ondersteuner van de directie en het team, bij administratie en ICT.
Na verloop van tijd heb ik ook het onderzoeken en begeleiden van kinderen weer opgepakt. Ik maak deel uit van het Expertiseteam (hoog)begaafdheid.
Petra van den Tempel
Ervaring
Ruim 30 jaar geleden ben ik begonnen als leerkracht op een Jenaplanschool in Diemen als midden- en bovenbouw leerkracht. Na een paar jaar heb ik de opleiding IB/RT en gedragsspecialist gedaan en ben ik overgestapt naar SBO Het Spectrum. Daar werkte ik als intern begeleider
Het werken met kinderen waarbij het allemaal niet vanzelf gaat sprak me aan en dan met name op het gebied van gedrag en rekenen. Op deze school heb ik een aantal jaren naast IB-werk ook ambulante begeleiding gedaan. De overstap naar een directiefunctie op SBO Universum heb ik alweer meer dan 10 jaar geleden gemaakt omdat ik graag zelf veranderingen aan wilde brengen op onderwijsinhoudelijk gebied. De Master Ecologische Pedagogiek heeft mij toen erg geïnspireerd, ook omdat je daarbij uitgaat van wat kinderen wel kunnen. Met het team bouwen aan een steeds betere school, zeker voor SBO-leerlingen vond ik een mooie uitdaging.
Vanaf schooljaar 2016-2017 richt ik mij op het opzetten en aansturen van het Expertisecentrum van Innoord. Ik beoordeel arrangementen en stuur de begeleiders passend onderwijs aan. Ik werk graag met een bevlogen groep mensen waarbij we met elkaar de beste ondersteuning bedenken en vormgeven en ervoor zorgen dat het Expertisecentrum steeds professioneler wordt.
Als Beleidsmedewerker Passend Onderwijs denk ik ook mee over het onderwijsinhoudelijke beleid op Stichtingsniveau of geef ik input bij ingewikkelde casussen rondom Passend Onderwijs (o.a. bij thuiszitters).
Specialisaties
Het afgelopen jaar heb ik de opleiding Stedelijke Auditor afgerond en ga ik me de komende tijd ook bezighouden met het doen van audits. Het liefst denk ik ook mee over het maken van een verbeterplan. Signaleren is mooi, maar veranderen nog beter.
Ik heb ruime ervaring met onderwijskundig leiderschap en het verbeteren van de onderwijskwaliteit.
Ik werk graag met leerlingen maar beleef ook veel plezier aan het verbeteren van de kwaliteit van onderwijs op de scholen. Door mijn werk op de Stichting Innoord kan ik de uitvoering van Passend Onderwijs in Noord, mede vormgeven.
Rachel Hoeks
Ervaring
lk werk sinds 2010 in het onderwijs, waarvan een groot gedeelte op een SBO. Daarnaast heb ik als dyslexiebehandelaar en diagnosticus gewerkt en met kinderen met een ontwikkelingsstoornis als ADHD of autisme.
Sinds 2016 ben ik werkzaam bij het Expertisecentrum Innoord. Hier houd ik me voornamelijk bezig met psychologische onderzoeken, individuele begeleidingen en de faalangstreductietraining. Sinds kort is daar ook de brugklastraining bijgekomen om leerlingen voor te bereiden op de overstap naar het VO.
Specialisaties
Ik ben gespecialiseerd in kinderen met leerproblemen en het effect dat dit kan hebben op hun sociaal-emotioneel functioneren. Ik vind de wisselwerking interessant: de invloed van het leren op gedrag en andersom. Als begeleider passend onderwijs vind ik het belangrijk om voor beide aspecten oog te hebben bij het vormgeven van de onderwijsbehoeften en staat het leerplezier vergroten voor mij op één.
Sarah Nederstigt
Ervaring
In 2017 heb ik de masteropleiding orthopedagogiek afgerond aan de VU. Tijdens deze studie word je opgeleid op het gebied van specifieke problemen die kunnen voorkomen in de ontwikkeling van kinderen of in de opvoedsituatie. Na mijn studie heb ik vooral werkervaring opgedaan op het gebied van leerlingenzorg. In het kader van Passend Onderwijs vind ik het belangrijk om samen met school en ouders een passend leertraject te creëren, waarbij wordt uitgegaan van zowel de mogelijkheden en talenten van een leerling als eventuele belemmeringen.
Specialisaties
Een onderdeel van mijn werkzaamheden bij het Expertisecentrum Innoord is het doen van individueel (psychodiagnostisch) onderzoek bij leerlingen. Soms is het voor ouders en leerkrachten onduidelijk wat een leerling nodig heeft om zich zo goed mogelijk verder te kunnen ontwikkelen en kan een individueel onderzoek meer duidelijkheid bieden. De uitkomsten van het onderzoek worden vertaald naar handelingsgerichte adviezen die passen bij de leerling, ouders en leerkracht.
Ik bied begeleiding aan leerlingen met uiteenlopende problematiek, waaronder (specifieke of algehele) leerproblemen, sociaal-emotionele problemen, gedragsproblemen of werkhoudingsproblemen. Ik ben dan voor een bepaalde tijd betrokken bij een leerling en stel samen met de leerling, ouders en leerkrachten doelen op waar tijdens de begeleiding aan gewerkt zal worden. Begeleiding kan ook bestaan uit het ondersteunen en adviseren van de leerkracht en/of de ouders.
Stan van Remmerden
Ervaring
Na mijn studie Fine Art heb ik een opleiding tot Docent Beeldende Kunst en Vormgeving gevolgd. Ik heb beeldende vorming gegeven in de onderbouw van de middelbare school.
Op het Expertisecentrum houd ik me vooral bezig met het Leerlab. Daarin helpen we meer- en hoogbegaafde kinderen aan meer uitdaging en het omgaan met hoe het is als je ergens meer moeite voor moet doen. Het leukste vind ik als je leerlingen net het zetje kan geven dat ze nodig hebben om zelf originele ideeën, interessante ontwerpen of slimme oplossingen te bedenken en uit te voeren.
Daarnaast geef ik ook (reken)begeleiding aan kleine groepjes of individuele leerlingen.
Specialisaties
Zowel in het werk als kunstdocent als in het werken met leerlingen met (hoog)begaafdheid ben ik veel bezig met het ontwikkelen van creatief en kritisch denken. Het gaat om leren doorzetten, openstaan voor ideeën en alles bevragen. De leerlingen worden zich ervan bewust dat leren een proces is. Dat de uitkomst minder belangrijk is dan de inspanning en het leerproces.
Vanuit mijn achtergrond als “bèta kunstenaar” heb ik veel affiniteit met het combineren van wetenschap en creativiteit, en vind ik het leuk om projecten te ontwikkelen waarin dit terugkomt.
Stefanie Rosa Bian
Ervaring
In 2013 heb ik mijn master-diploma Orthopedagogiek behaald aan de Universiteit van Amsterdam. Gedurende mijn opleiding lag mijn interesse altijd bij onderwijsleerproblemen. Na de afronding van mijn studie ben ik werkzaam geweest bij verschillende organisaties binnen het onderwijs. Ik heb veel diagnostiek verricht op het gebied van cognitieve en didactische ontwikkeling. Daarnaast heb ik ruime ervaring in het geven van dyslexiebehandelingen. Momenteel werk ik één dag per week als Begeleider Passend Onderwijs bij het Expertisecentrum Innoord.
Specialisaties
Ik heb mij gespecialiseerd in het begeleiden en onderzoeken van kinderen met lees- en spellingproblemen en dyslexie. Bij het Expertisecentrum zet ik deze kennis in bij de individuele begeleidingen van leerlingen. Daarnaast geef ik met veel plezier trainingen, zoals de Faalangst-reductietraining en de Executieve functies training.
Thea de Jong
Ervaring
De kleutertijd is mijn favoriete leeftijdsfase. Ik geniet ervan hoe kleuters doen en denken. Ze zijn dan ook onlosmakelijk verbonden met mijn loopbaanontwikkeling. Ik ben begonnen in het onderwijs als kleuterleerkracht. Geïnspireerd door het spelend leren van het jonge kind, heb ik daarna een studie orthopedagogiek gevolgd. Met deze ervaring heb ik vervolgens gewerkt als orthopedagoog, als (interim) intern begeleider en na een coachopleiding ook als beeldcoach.
De beeldbegeleiding is inmiddels uitgebreid met een verdiepende opleiding gericht op de kwaliteit van het pedagogisch handelen van de leerkracht.
Specialisaties
Met bovengenoemde kennis van de (leer)ontwikkeling van het jonge kind doe ik observaties en consultaties voor scholen. Ik maak werkafspraken met leerkrachten om de vertaalslag te maken van onderzoek naar praktijk: weergeven hoe begrippen in elkaar zitten en hoe je die concreet kan maken. In het verlengde van het jonge kind begeleid ik ook kinderen uit de groepen drie en vier waar het aanvankelijk leren centraal staat. De stap van concreet leren naar meer abstract leren. Daarnaast bied ik taalbegeleiding voor jonge anderstalige kinderen en taalzwakke kinderen.